muffiny czekoladowe najlepszy przepis
KUCHNIA,  PRZEPISY

Muffiny czekoladowe – NAJLEPSZY PRZEPIS Nigelli Lawson

Nie przesadzam – to są po prostu najpyszniejsze muffiny czekoladowe, jakie kiedykolwiek jedliście! Ich zrobienie zajmuje maksymalnie 10 minut + czas pieczenia (ok. 20 minut). Dodatkowo ten przepis nie raz uratował mnie w sytuacji kryzysowej, kiedy brakowało mi pomysłu na szybki deser dla gości lub jako słodki dodatek do niespodzianki urodzinowej.

Jest to również idealny przepis na muffiny czekoladowe dla osób, które raczej rzadko gotują w domu. Nie wymaga on użycia żadnych specjalnych przyrządów (w szczególności mam tu na myśli mikser), a babeczki wychodzą wspaniałe za każdym razem. Długo zachowują świeżość, są wilgotne i oczywiście mocno czekoladowe!

Uwierzcie mi – po prostu MUSICIE ich spróbować! Zapiszcie sobie ten przepis na muffiny czekoladowe, a ja czekam na zdjęcia waszych wypieków! :)

Muffiny czekoladowe Nigelli Lawson – SKŁADNIKI

Muffiny czekoladowe - NAJLEPSZY PRZEPIS

Na ok. 12 sztuk:

    • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z żytnią pełnoziarnistą)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżki kakao
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady + 1/4 do posypania przed pieczeniem
    • 1 szklanka mleka
    • 1/3 szklanki + 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

MUFFINY CZEKOLADOWE – PRZEPIS

Przed rozpoczęciem przygotowania możecie rozgrzać piekarnik do 200°C, a foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.

Wszystkie suche składniki należy umieścić w jednej misce i dokładnie wymieszać. Z mokrymi zrobić to samo.*

Następnie przelać mokre składniki do suchych i wymieszać. Bardzo ważne: niezbyt dokładnie, tylko do połączenia. Im krócej wymieszacie, tym lepiej!

Ciasto na muffiny czekoladowe przełożyć do foremek, posypać resztą drobinek. Piec ok. 20 minut lub do momentu, gdy babeczki będą wypieczone w widoczny sposób (metoda „suchego patyczka” w tym przypadku niestety nie zawsze dobrze działa ze względu na roztopioną czekoladę w środku babeczek 😉).

SMACZNEGO! 😍


* Na początku przepisu wszystkie składniki na muffiny czekoladowe są wymienione od razu z podziałem na mokre i suche, żeby było wam łatwiej o niczym nie zapomnieć. :)

Na sam koniec chciałabym się z wami podzielić kilkoma radami, dzięki którym można modyfikować ten przepis na muffiny czekoladowe na wiele różnych sposobów! Gdy robiłam je pierwszy raz, użyłam czekoladowych drobinek zgodnie z oryginalnym przepisem. Często są dostępne w wielu sklepach spożywczych, można je też zamówić przez internet. Są one jednak droższe od prawdziwej czekolady, dlatego z doświadczenia zdecydowanie polecam samodzielnie pokroić tabliczkę z ulubionego rodzaju. Korzystałam do tej pory z mlecznej, gorzkiej, białej, a także z karmelowej. ZA KAŻDYM RAZEM wychodzą świetne! 😍

Aby ten przepis na muffiny czekoladowe był odpowiedni dla wegan, można go jak najbardziej zmodyfikować. Sama najczęściej używam mleka bez laktozy, ale śmiało można wykorzystać roślinne: sojowe, kokosowe, migdałowe itp. Dodatkowo dodając do ciasta np. wiórki kokosowe, pokrojone w płatki migdały lub inne bakalie zamiast kakao, możecie uzyskać zupełnie nowy deser. :)

Często podmieniam też połowę porcji mąki pszennej na mąkę żytnią pełnoziarnistą lub na mąkę kokosową.

W razie problemów wrzucam jeszcze filmik z przepisem Nigelli na te rewelacyjne muffiny czekoladowe:

Kocham psy, gotowanie, fotografię, a organizacja imprez to coś, co sprawia mi w życiu ogromną przyjemność. W wolnym czasie zdarza mi się nagrywać i montować filmy dla przyjaciół, oglądać seriale lub... rozwiązywać krzyżówki. Dużo gadam i kocham też poznawać nowych ludzi. Z wykształcenia jestem dziennikarką i przyszłą lingwistką. Mojego pierwszego bloga założyłam w 2007 roku i od tamtej pory wciąż jestem aktywna w Internecie.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.